Heeft u de beschikking over een natuurlijke vloer en bent u benieuwd naar onderhoudsmogelijkheden, het opschuren van de vloer, gebruikelijke middelen voor onderhoud, het behandelen van de vloer na onderhoud en het leggen van de vloer? Binnen onze FAQ geven we antwoord op deze en andere veelgestelde vragen. Heeft u een vraag, bekijk dan voordat u contact opneemt eerst of wij deze hieronder al voor u beantwoorden.
Een geoliede vloer geeft een goede bescherming tegen slijtage, vuil en vlekken. Goed onderhoud is evenwel belangrijk. In het eerste jaar dient u de geoliede vloer een keer extra in de olie te zetten; in het vervolg kunnen de perioden tussen een onderhoudsbeurt steeds verder uit elkaar komen te liggen. Na de onderhoudsbeurt ontstaat een hernieuwde matte look. We raden een onderhoudsbeurt aan eens in de 6 tot 12 maanden. Uiteraard speelt ook de mate van intensief gebruik een rol. Om slijtage zoveel mogelijk te beperken is het verstandig meubelvilt te gebruiken, bijvoorbeeld onder schuivende stoelen of tafels. Voordat u de vloer gaat onderhouden is het belangrijk om deze goed te reinigen. Hiervoor dienen diverse middelen.
Let op: Op plekken van intensief gebruik kunt u de vloer vaker bijwerken met olie. Dit kunt u naar eigen inzicht doen.
Een gelakte houten vloer kent een natuurlijke uitstraling, welke eens in de zoveel tijd een nieuwe laklaag behoeft. Er is geen vaste periode gekoppeld aan het onderhoud van een gelakte houten vloer, aangezien dit afhankelijk is van de mate van intensief gebruik. Voordat u de houten vloer gaat voorzien van een nieuwe laklaag is het belangrijk om de gehele vloer vrij te maken, ofwel de meubels te verplaatsen, zodat u de vloer volledig kunt opschuren. Hierna lakt u de vloer in twee of drie fasen, waarna u de authentieke look van een gelakte vloer terugziet.
Voor algemeen onderhoud van een gelakte vloer geldt dat adequate reiniging de kwaliteit ten goede komt. Hierdoor verwijdert u stof en vuil, waardoor er minder snel beschadigingen zullen voorkomen. Gebruik zo min mogelijke vocht bij het reinigen; maak daarentegen gebruik van een lakpolish. Mocht er binnen de laag polish vuil komen te zitten, dan dient u dit te verwijderen met een remover. Op reguliere basis stofzuigen is ook altijd goed.
Belangrijk: Laat na onderhoud de nieuwe laklaag één dag drogen/harden, voordat u weer gebruik gaat maken van de vloer.
Het opschuren van een houten vloer, of houten onderdeel in het algemeen, geeft veel stof af. Gaat u zelf de vloer opschuren, dan is dit dus een factor om rekening mee te houden. Bij PVS Vloeren houden we rekening met dit element en hebben we geavanceerde mogelijkheden om de houten vloer stofarm op te schuren. Dit voorkomt dat u terechtkomt in een onhygiënische situatie. Nadien is het laatste stof opzuigen wel belangrijk voor het beste resultaat. Wilt u de vloer afwerken met een lag- of olielaag? Dan is een stofvrije 'kale' vloer essentieel voor het beste resultaat.
Een remover, refresher of lakpolish zijn voorbeelden van middelen welke uw vloer in goede staat houden. Vloeronderhoud is ontegenzeggelijk belangrijk om de optimale kwaliteit van uw vloer te garanderen en te profiteren van een maximale levensduur. Er zijn echter ook voorbeelden van middelen die u absoluut niet dient te gebruiken, ofschoon de middelen die uw vloer schade toe kunnen brengen. Waar hebben we het dan over?
Zoals we eerder al aangaven is het gebruik van viltjes onder meubelen in huis een sterke aanrader. Dit voorkomt snelle slijtage van de afwerklaag van uw vloer.
Heeft u een oudere houten vloer en twijfelt u of deze nog geschuurd kan worden? Natuurlijk moet er nog een toplaag overblijven welke geschikt is voor het opschuren. Bij een regulier schuurbeurt wordt tussen de 0,8 en 1,2 millimeter van de toplaag afgeschuurd. Heeft u dus bijvoorbeeld nog een relatief gereduceerde toplaag van zeggen en spreken 1,5 millimeter, dan zou u de vloer nog eenmaal kunnen laten schuren. Zodoende haalt u het maximale uit uw bestaande vloer, alvorens over te gaan op definitieve vloerrenovatie.
Vloeronderhoud is cruciaal om het maximale uit uw vloer te halen en langer te genieten van een fraaie look. Onder vloeronderhoud verstaan we het (op)schuren van de vloer en vervolgens de afwerking met een lak- of olielaag. Voor deze werkzaamheden reserveren wij over het algemeen een volledige dag, uiteraard afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. Ook het uitharden van de vloer valt natuurlijk onder vloeronderhoud en daar hangt het per afwerking af hoelang u de vloer dient te laten rusten.
Allereerst is het aan te raden de vloer zoveel mogelijk te laten rusten na onderhoud. Kiest u voor een afwerking middels olie, dan mag u de vloer de eerstvolgende 24 uur absoluut niet gebruiken. Na de eerste 24 tot 36 uur dient u in de opvolgende twee weken de vloer semi-droog te reinigen, om zodoende vlekken te voorkomen. Na twee weken mag u de vloer van een dun laagje extra olie voorzien. Circa 7 dagen daarna is de vloer normaal gesproken uitgehard en kunt u deze langzaam, maar zeker weer zoals gewoonlijk gaan gebruiken.
Het behandelen van een laklaag is ietwat anders. Hier worden meerdere laklagen, zeker twee en vaak drie, aangebracht op de vloer. In de eerste 24 uur na het aanbrengen van de laklaag mag u de vloer niet gebruiken, vervolgens heel rustig wel weer. Reinigen eveneens zoveel mogelijk vochtvrij.
Zelf een vloer leggen is mogelijk, maar het vereist wel enige technische en praktische kennis. Dat begint al bij de keuze van het type hout: samengesteld of een massief houten plank, de kleurtint, de dikte en meer eigenschappen. Enkele van deze eigenschappen bepalen in de praktijk hoelang een vloer meegaat en bepalen in hoeverre de vloer intensief gebruikt kan worden. Vervolgens maakt u gebruik van de volgende stappen:
Het leggen van een vloer is precisiewerk. Houdt u er rekening mee dat de vloer enigszins kan uitzetten en daardoor hoger komt te liggen dan u van te voren wellicht heeft berekend.
Tegenwoordig is er met betrekking tot vloerverwarming in combinatie met diverse vloeren steeds meer mogelijk. Er zijn een aantal vloeren waarbij het af te raden is vloerverwarming te combineren: beuken, teak, essen en azalea. Het gaat bij deze vloertypen om buitengewoon natuurlijke houtsoorten, welke op een extreme manier gaan 'werken' in combinatie met vloerverwarming. Populaire vloeren als keramisch, laminaat, marmoleum, PVC en zelfs tapijt zijn daarentegen wel uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Dat is zeker mogelijk. Er zijn enkele uitzonderingen en dat zijn eigenlijk alle tropische houtsoorten, welke een donkere en geheel eigen kleurtint hebben. Maar een houtsoort als eiken is uitermate geschikt om te kleuren, bijvoorbeeld door toepassingen van hardwax olie of beitsen. Zo kunt u de vloer, één van de blikvangers van uw woning, een geheel nieuwe en frisse look geven.
Lakken: Na lakken wordt aangeraden 24 uur de vloer niet te betreden. Na deze 24 uur dient u nog ongeveer 10 dagen voorzichtig om te gaan met de vloer. Bij het terugplaatsen van meubilair niet schuiven, maar tillen en zachtjes neerzetten.
Olie: Na oliën wordt aangeraden 24 tot 36 uur te laten drogen. In veel gevallen kunt u na 8 uur de vloer al wel voorzichtig betreden. Verder geldt ook voor een geoliede vloer: bij het terugplaatsen van meubilair niet schuiven, maar tillen en zachtjes neerzetten.
Heeft u ondanks ons advies toch nog vragen of wilt u graag hulp op locatie? Bel ons direct op 013 - 205 06 00. Of vraag een vrijblijvende offerte aan via ons offerteformulier. Wij komen graag bij u langs!
Wij zijn gevestigd in Moergestel en werkzaam in Tilburg en omgeving. Bel nu met één van onze specialisten.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Na het versturen van je aanvraag nemen we zo snel mogelijk contact met je op
Vestigingsgegevens
PVS Vloeren
De Sonman 20
5066GJ Moergestel
KVK 18028464
Tel. 013 - 205 06 00
Openingstijden
Maandag Gesloten Dinsdag 09:00 - 17:00 Woensdag 09:00 - 17:00 Donderdag 09:00 - 17:00 Vrijdag 09:00 - 17:00 Zaterdag 10:00 - 13:00 Zondag Gesloten
Mede mogelijk gemaakt door Allfree B.V. © 2024 | Nieuwe Boteringestraat 28, 9712 PM Groningen | KVK-nummer: 02068857
Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring